Home LifestyleFood & Drinks DIY | Homemade SUSHI heerlijk genieten

DIY | Homemade SUSHI heerlijk genieten

Geschreven door Blog & Beauty | Tatiana 20 oktober 2014

20140328_191345   20140328_191212   20140328_191628

Het lijkt wel een hele nieuwe hype, en of iedereen er dol op is … … SUSHI. Je ziet en hoort het tegenwoordig overal om je heen. Het ene sushi restaurant na de andere stampt de grond uit. Ik ben zelf een groot fan van sushi, ik vind het heerlijk. Zoute haring (Nederlandse sushi hihi), ook een rauwe vis, ben ik ook niet echt vies van, maar geef mij toch maar de Japanse soort. Hoe lekker ik het ook vind, het is wel erg prijzig hoor. Zelf kom ik uit de omgeving Groningen, en daar heb ik nog niet in een sushi restaurant gegeten, dus dat weet ik niet. Maar over het algemeen is het wel prijzig. Helemaal als je die kleine plateautjes in supermarkten e.d. ziet, gemiddeld 200 gram/6 stukjes zo rond de € 6,00. Dat is toch te gek, dat is lekker makerij. Het is op voordat je proeft dat je sushi eet. Dus sushi eten was voor mij een zeldzaam iets.

Totdat ik in een kerstpakket eens een keer een sushi kit kreeg. Ik wilde het toch eens proberen, en als het net zo lekker zou smaken als dat je het in de winkel koopt of in een restaurant krijgt, dan zou het zeker een terugkerend iets zijn. Iets wat je ook leuk samen kan doen met vrienden en familie. Dat steengrillen is al zo passe (maar ook erg leuk). Voordat mijn man en ik aan de slag gingen met de bamboematjes en de zeewiervelletjes hebben we eerst even een paar ‘How to …’ filmpjes gekeken. Wat, we wisten nu zelfs welke soorten sushi er allemaal bestaan. Mijn man is dol op de Nigiri Sushi (blokjes rijst met stukjes vis en sesamzaad) en ik ben verkikkerd op de normale sushi, de Maki sushi. We waren helemaal voorbereid en klaar voor de Japanse keuken.

Als jullie willen weten hoe je sushi maakt beginnen we eerst met wat je allemaal nodig bent.

  • Sushirijst (tegenwoordig bij de meeste supermarkten wel te krijgen)
  • Rijstazijn
  • Sojasaus
  • Suiker 
  • Verse zalm, tonijn of andere vis of schaaldieren (TIP: de vissalades van de Aldi zijn ook heerlijk om voor de sushi te gebruiken)
  • Komkommer
  • Zeewier vellen
  • Zalm / Tonijn
  • Sesamzaadjes
  • Surimi sticks 
  • Ei (omelet)
  • Radijsjes (voor garnering)
  • Soy-saus
  • Wasabi

De soy-saus en wasabi gebruik je als garnering bij de sushi en is ook lekker om de sushi in te dippen, gebruik van de wasabi niet te veel. Een speldeknopje is voldoende.

20140509_172455

Laten we beginnen met de bereiding van de sushirijst. Wij gebruiken gewoon de rijstkoker om de rijst in te koken, maar een pannetje op het vuur kan ook.
  • Pan
  • Vergiet
  • Lepel of spatel
  • Aluminiumfolie
  • 300 gram sushirijst (kun je kopen in Japanse toko’s. Veel Chinese toko’s hebben het ook)
  • 5 eetlepels Sake
  • 7 eetlepels zoete rijstazijn
  • 4 eetlepels suiker
  • Halve eetlepel zout
  • Halve liter water
LET OP! De rijst moet afkoelen voordat je er sushi van kan maken, dus hou hier rekening mee met de bereidingstijd.
Als eerste gaan we de rijst wassen. Het is klaar zodra het water wat van de rijst komt helder is. In de tussentijd hebben we tijd genoeg om het azijnmengsel aan te maken. Daarvoor gaan we de rijstazijn, het zout en de suiker door elkaar mengen tot het een glad mengsel is. Dit mengen we met de rijst zodra deze klaar is.
Je kan zelf kiezen welke ingrediënten je lekker vind voor de sushi en je snijdt deze op maat. De komkommer kan je met of zonder schil gebruiken, waar jij de voorkeur aan geeft.
We gaan eerst de favoriete sushi van mijn man maken, de Nigiri sushi. Met natte handen pak je wat van de rijst en met het bamboematje maak je hier een rolletje/blokje van. Snij deze op het juiste formaat. Daar bovenop leggen we de stukken tonijn, zalm en ei. Je kunt dit voor wat stevigheid en aankleding van het bord inwikkelen met een stukje van een zeewier vel. De eerste sushi is klaar.
20140509_170921 20140328_191337 20140509_170931
Nu mijn favoriet, de Maki sushi. We leggen het bamboematje klaar, wij wikkelen voor een snelle/schone werking altijd huishoudfolie om het matje. Het matje bedekken we met rijst en laten een ruimte vrij van ongeveer 1 cm. Hier bovenop leggen we de ingrediënten en je kan beginnen met rollen. Dit moet je waarschijnlijk een paar keer oefenen. Als je helemaal klaar bent kan je de sushi in de koelkast laten koelen. Daardoor is het zeewier velletje niet meer zo taai en kan je de sushi rol beter doorsnijden.
20140509_170908 20140328_191345 20140509_170951
頂きます (itadakimasu) | Eet smakelijk

Afsluiting BLOG

Zijn jullie ook dol op sushi?

 

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

marlissa 20 oktober 2014 at 11:18

Mijn lievelingseten! Zal het binnenkort ook weer eens een keertje maken, zo lekker!

Reageren
Blog & Beauty | Tatiana 20 oktober 2014 at 12:20

Jaaaaaa, het is echt zo lekker! Daar kan ik zo van genieten. Wat gebruik jij voor de sushi? Tips zijn altijd welkom 😉

Reageren
Claudia 20 oktober 2014 at 19:09

Ik heb het serieus nog nooit gegeten :O Misschien dat ik het nu wel eens ga maken.

Reageren

Laat een reactie achter

CommentLuv badge