Het lijkt wel een hele nieuwe hype, en of iedereen er dol op is … … SUSHI. Je ziet en hoort het tegenwoordig overal om je heen. Het ene sushi restaurant na de andere stampt de grond uit. Ik ben zelf een groot fan van sushi, ik vind het heerlijk. Zoute haring (Nederlandse sushi hihi), ook een rauwe vis, ben ik ook niet echt vies van, maar geef mij toch maar de Japanse soort. Hoe lekker ik het ook vind, het is wel erg prijzig hoor. Zelf kom ik uit de omgeving Groningen, en daar heb ik nog niet in een sushi restaurant gegeten, dus dat weet ik niet. Maar over het algemeen is het wel prijzig. Helemaal als je die kleine plateautjes in supermarkten e.d. ziet, gemiddeld 200 gram/6 stukjes zo rond de € 6,00. Dat is toch te gek, dat is lekker makerij. Het is op voordat je proeft dat je sushi eet. Dus sushi eten was voor mij een zeldzaam iets.
Totdat ik in een kerstpakket eens een keer een sushi kit kreeg. Ik wilde het toch eens proberen, en als het net zo lekker zou smaken als dat je het in de winkel koopt of in een restaurant krijgt, dan zou het zeker een terugkerend iets zijn. Iets wat je ook leuk samen kan doen met vrienden en familie. Dat steengrillen is al zo passe (maar ook erg leuk). Voordat mijn man en ik aan de slag gingen met de bamboematjes en de zeewiervelletjes hebben we eerst even een paar ‘How to …’ filmpjes gekeken. Wat, we wisten nu zelfs welke soorten sushi er allemaal bestaan. Mijn man is dol op de Nigiri Sushi (blokjes rijst met stukjes vis en sesamzaad) en ik ben verkikkerd op de normale sushi, de Maki sushi. We waren helemaal voorbereid en klaar voor de Japanse keuken.
Als jullie willen weten hoe je sushi maakt beginnen we eerst met wat je allemaal nodig bent.
- Sushirijst (tegenwoordig bij de meeste supermarkten wel te krijgen)
- Rijstazijn
- Sojasaus
- Suiker
- Verse zalm, tonijn of andere vis of schaaldieren (TIP: de vissalades van de Aldi zijn ook heerlijk om voor de sushi te gebruiken)
- Komkommer
- Zeewier vellen
- Zalm / Tonijn
- Sesamzaadjes
- Surimi sticks
- Ei (omelet)
- Radijsjes (voor garnering)
- Soy-saus
- Wasabi
De soy-saus en wasabi gebruik je als garnering bij de sushi en is ook lekker om de sushi in te dippen, gebruik van de wasabi niet te veel. Een speldeknopje is voldoende.
- Pan
- Vergiet
- Lepel of spatel
- Aluminiumfolie
- 300 gram sushirijst (kun je kopen in Japanse toko’s. Veel Chinese toko’s hebben het ook)
- 5 eetlepels Sake
- 7 eetlepels zoete rijstazijn
- 4 eetlepels suiker
- Halve eetlepel zout
- Halve liter water



Zijn jullie ook dol op sushi?
3 reacties
Mijn lievelingseten! Zal het binnenkort ook weer eens een keertje maken, zo lekker!
Jaaaaaa, het is echt zo lekker! Daar kan ik zo van genieten. Wat gebruik jij voor de sushi? Tips zijn altijd welkom 😉
Ik heb het serieus nog nooit gegeten :O Misschien dat ik het nu wel eens ga maken.